Vestlige journalister drept

Artikkelen er over 5 år gammel

To vestlige journalister ble onsdag drept i et granatangrep i den syriske byen Homs der 13 syriske sivile også ble drept.

DEL

De to journalistene ble drept da en granat traff et provisorisk pressesenter opprettet av regimekritiske aktivister i Baba Amr-området, opplyser aktivisten Omar Shaker.

President Nicolas Sarkozys talskvinne Nathalie Kosciusko-Morizet bekrefter at det var den amerikanske journalisten Marie Colvin (44) og den franske fotografen Remi Ochlik (29) som ble drept i angrepet.

Shaker sier at tre andre utenlandske journalister er såret, blant dem den britiske fotografen Paul Conroy. Tilstanden for enda en amerikansk kvinne er svært alvorlig, og hun trenger hjelp umiddelbart, ifølge et vitne.

Et vitne sier at de ble drept av en rakett mens de rømte fra huset de holdt til i, etter at det ble truffet av minst ti granater. Siden angrepet fortsatte, var det etter flere timer ennå ikke mulig å nå fram til de drepte under ruinene.

– Homs er et veldig, veldig farlig sted, sier talskvinnen for Det syriske nasjonalrådet (SNC), Bassma Kodmani. Byen har vært under konstant angrep i 19 dager på rad.

Colvin har i flere år vært en fryktløs krigskorrespondent for London-avisa Sunday Times. Hun mistet et øye da hun dekket borgerkrigen på Sri Lanka, og samme år ble hun utnevnt til årets utenriksreporter i Storbritannia.

Både Colvin og Ochlik er veteraner i Midtøsten. Det siste året har hun stort sett dekket den arabiske våren i Tunisia, Egypt og Libya.

Selv om Colvin var ekspert på Midtøsten, har hun også dekket kriger i Tsjetsjenia, Sierra Leone, Sarajevo og Kosovo, foruten Sri Lanka.

Hennes siste reportasje ble trykket i Sunday Times søndag under tittelen «Vi lever i frykt for en massakre» om tilværelsen i Baba Amr.

Ochlik startet sin karriere som fotograf i Haiti, og dekket siden krig, koleraepidemi og valg i Kongo. Fra Midtøsten fotograferte han blant annet for Le Monde, Paris Match, Time Magazine og Wall Street Journal.

Baba Amr-området har lenge vært tilholdssted for væpnede opprørere og har kommet under vedvarende angrep fra syriske regjeringsstyrker de siste ukene.

I januar ble den franske journalisten Gilles Jacquier drept i Homs under et pressebesøk som ble organisert av syriske myndigheter, og i forrige uke døde den amerikanske New York Times-journalisten Anthony Shadid av et akutt astmaanfall mens han var på vei ut av Syria.

Ifølge BBC var det trolig opprørere som sto bak angrepet som kostet Jacquier livet, mens regimekritiske aktivister anklager regjeringsstyrker for å ha stått bak.

Syriske regimekritikere anklaget onsdag også syriske regjeringsstyrker for å ha drept 27 unge menn i landsbyer nord i Syria.

Ifølge meldingene ble mennene drept i landsbyene Idita, Iblin og Balshon i Idlib-provinsen, nær grensa til Tyrkia.

Meldingene er ikke bekreftet fra annet hold. (ANB-NTB-AFP)

Artikkeltags