Vil granske skyteepisoden

En norsk spesialsoldat ble drept under en skuddveksling i Afghanistan mandag morgen.

En norsk spesialsoldat ble drept under en skuddveksling i Afghanistan mandag morgen. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Forsvaret vil granske rutineoppdraget i det sentrale Afghanistan som kostet en norsk offiser i 30-årene livet.

DEL

– Det går på elitesoldatenes operasjonsmåte og deres sikkerhet. De skal jo fortsette å operere, og vi ønsker ikke å gå i detaljer rundt oppdragene til spesialstyrkene. Vi ønsker derfor ikke å snakke om verken tidligere eller framtidige operasjoner, sier oberstløytnant i Forsvarsstaben, John Inge Øglænd, til NTB.

Norske elitesoldater fra Forsvarets Spesialkommando Hærens jegerkommando var på rekognosering sammen med afghanske spesialstyrker da de havnet i en skuddveksling mandag morgen. En norsk løytnant i 30-årene ble skutt og drept.

Ukjente motstandere

Trefningen skjedde ifølge Forsvaret og Forsvarsdepartementet i Lowgar-provinsen i det sentrale Afghanistan på grensen mot Kabul provins. Forsvarsstaben sier de ikke vet hvem det var som skjøt mot de norske soldatene, eller hvorfor. De vil heller ikke si noe om denne type skuddvekslinger er vanlig for de norske styrkene i Afghanistan.

– Når det gjelder operasjoner og slikt rundt spesialstyrkene, er det ting som jeg ikke ønsker å kommentere, sier Øglænd.

Han bekrefter at skuddvekslingen skjedde innenfor de norske styrkenes operasjonsområde, som er området som direkte påvirker sikkerheten i Kabul.

Gransker skuddvekslingen

Forsvaret vil granske hva som skjedde under skuddvekslingen for selv å ta lærdom av det, ifølge Forsvarsstaben.

– Jeg må presisere at dette er en intern undersøkelse i Forsvaret, og spesielt for spesialstyrkene. Dette er ikke en offentlig gransking, men rutine at vi i forbindelse med skader og dødsfall selvsagt undersøker hva som har skjedd.

Det er ikke bestemt hvem som skal sitte i granskningskommisjonen, men viseadmiral Jan Reksten sier den sannsynligvis vil bestå av folk fra Rena-miljøet i Norge og i Afghanistan, folk fra avdelingen som er rammet, og muligens fra det norske apparatet ellers i Afghanistan.

– Den norske styrken er under NATOs kommando, og NATO vil selv ta en beslutning på om de også ønsker å granske skuddvekslingen. Foreløpig har vi ikke fått noen bekreftelse på at de vil granske episoden, sier Reksten.

Fokus på sikkerhet

– Vi tenker sikkerhet i alt vi gjør i Afghanistan, det har blitt farligere å være der. Men i utgangspunktet så vil alle våre oppdrag fortsette som før etter denne episoden, sier Reksten.

Forsvaret vil av hensyn til de pårørende ikke gå ut med navn på den drepte. Han er en erfaren løytnant i 30-årsalderen, og har vært flere ganger i Afghanistan tidligere. Den drepte etterlater seg også barn.

– Dette er en veldig tragisk sak, sier Reksten.

Det vil bli holdt en minnemarkering for de norske soldatene i Afghanistan mandag ettermiddag.

- Uaktuelt å trekke soldatene ut

- Vi har påtatt oss et oppdrag i Afghanistan og det har vært forbundet med en til dels stor risiko. Spesialstyrkene våre har gjort en svært viktig jobb i så måte, og det er veldig trist når vi mister en av soldatene våre, men det er likevel ikke slik at det kan føre til at vi trekker oss ut, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Hun mener de norske styrkene gjør en formidabel innsats for å sikre stabiliteten i Afghanistan og for å sikre stabilitet og sikkerhet for det internasjonale samfunnet. Også tidligere er en norsk soldat drept i Afghanistan.

- Vi i har alltid sikkerheten til soldatene våre i første rekke. Likevel så vet vi at en del av de oppdragene de har er forbundet med stor risiko, sier Strøm-Erichsen.

(ANB-NTB)