Viste fram ny rakett

Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nord-Koreas leder Kim Jong-un leverte sin første offentlige tale da landet feiret hundreårsjubileet for Kim Il-sungs fødsel med en svulstig militærparade.

DEL

Opptakten til feiringen av hundreårsjubileet ble en fiasko, men under markeringen søndag ville nordkoreanerne vise militære muskler.

Med taktfast millimeterpresisjon, slik bare nordkoreanerne kan, paraderte titusenvis av soldater i hovedstaden Pyongyang for å hylle nasjonens grunnlegger. Søndag var det 100 år siden Kim Il-sung kom til verden, og nesten 200 utenlandske mediefolk ble invitert til å delta i festlighetene til ære for Nord-Koreas «evige president».

Landets unge leder Kim Jong-un holdt sin første offentlige tale etter at han overtok makten etter sin far, som døde i desember i fjor. I den over 20 minutter lange talen som ble sendt på TV, hedret Kim sin far og bestefar som store ledere. Talen markerer at Kim Jong-un ønsker en annen profil enn sine forgjengere. Hans far skal bare ha kommet med en eneste offentlig uttalelse i løpet av sine 18 år i lederrollen, skriver BBC.

– La oss gå mot endelig seier, sa den unge lederen til stor applaus fra de titusenvis av soldater og sivile som deltok i og overvar paraden.

Rakett

Nord-Korea har de siste dagene møtt massiv kritikk etter fredagens oppskyting av en langdistanserakett. Selv om oppskytingen var mislykket og raketten eksploderte i lufta etter et drøyt minutt, har hendelsen vakt sterke reaksjoner.

Ifølge Nord-Korea var formålet å sende opp en værsatellitt. Sør-Korea, Japan og USA mener på sin side at oppskytingen var en dårlig skjult test av en langdistanserakett som kan bære atomstridshoder.

Under militærparaden viste Nord-Korea fram noe som så ut til å være enda ny rakett. Ifølge BBC var raketten kamuflert og ble fraktet på en 16-hjuls lastebil.

– Overlegen militærteknologi er ikke lenger noe som imperialistene har monopol på, sa Kim Jong-un i sin tale.

– Vi må gjøre det vi kan for å forsterke folkets væpnede styrker, sa han.

Ifølge Kim er tiden hvor andre kunne true og utpresse landet hans med atomvåpen over for alltid.

Den sørkoreanske eksperten Baek Seung-joo tror ifølge nyhetsbyrået AFP at Kim likevel kan mene alvor med signalene om mer åpenhet.

Fødested

Kim Il-sung ble født 15. april 1912 i Mangyondae-distriktet i Pyongyang, byen som senere skulle bli Nord-Koreas hovedstad, og het egentlig Kim Song-chu. Foreldrene var protestantiske kristne, og flyktet i 1925 til Kina for å slippe unna Japans okkupasjon av Koreahalvøya.

Sønnen fattet som ung mann interesse for kommunismen. Han tok dekknavnet Kim Il-sung da han sluttet seg til motstandsbevegelsen, og i 1935 ble han politisk kommissær i «Den forente nordøstlige antijapanske armé».

I 1940 flyktet Kim og andre koreanske kommunistledere til Sovjetunionen for å komme seg unna okkupantene. Men i 1945 var Japan beseiret, og i 1947 proklamerte kommunistene med Kim Il-sung i spissen opprettelsen av Den demokratiske folkerepublikken Korea.

Krig

I 1950 brøt det ut en tre år lang krig mellom denne staten nord på halvøya og det vestlig orienterte Sør-Korea. Kina og Sovjetunionen støttet Nord-Korea, som først hadde stor militær framgang, men i 1953 måtte Kim Il-sung gå med på en våpenhvile.

I over 40 år etter dette styrte han Nord-Korea med jernhånd. Ledetråd var «juche-tanken», en ideologi for selvberging, som førte den nordkoreanske befolkningen ut i dyp fattigdom og til tider katastrofal matmangel.

Kim Il-sung døde 8. juli 1994, og ble etterfulgt av sønnen Kim Jong-il. Helt fram til sin død var Kim Il-sung kjent som «Den store lederen», og nordkoreanerne kalte ham også «Menneskehetens strålende sol» - en vurdering få i andre land delte. (ANB-NTB)

Artikkeltags