Ordkrig etter Venstre-oppslag

Venstre-leder Lars Sponheim vil gjøre alt han kan for å hindre at Frp får regjeringsmakt etter stortingsvalget.

Venstre-leder Lars Sponheim vil gjøre alt han kan for å hindre at Frp får regjeringsmakt etter stortingsvalget. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Lars Sponheim sier Venstre står bom fast på sin velgergaranti om å gjøre alt de kan for å holde Fremskrittspartiet ute fra regjeringskontorene.

DEL

Klassekampen skrev lørdag at Venstre bryter sitt eget løfte ved at de på prinsipielt grunnlag ikke vil motsette seg en løsning med Frp i regjering. Men Venstre-leder Lars Sponheim sier til NTB at han er blitt fullstendig feilsitert i avisen.

– Avisen sprer løgn med sin overskrift, som de ikke har dekning for i teksten. Venstre står fast på garantien som ble skriftlig gitt via VG i fjor og gjentatt i år. Dette er helt klart: Vi skal ikke bidra til dannelse av en Frp-regjering, sier Sponheim til NTB.

Klassekampens journalist Anders Horn sier at sitatene som Sponheim ga til avisen, er direkte avskrift fra bånd og dermed helt korrekte.

Tilbakeviser

– Vi har full dekning for det vi skriver. Sponheim gir en garanti i ord, men gir den ikke i innhold. Inntil han kan svare på hvordan det skal skje, regner vi med at det vi sier er korrekt, sier Horn.

Horn mener Sponheim vil skape et bilde av at folk kan stemme på Venstre uten å få Siv Jensens Frp i regjering, men uten å forklare hvordan det kan skje.

– Sponheim forsøker å late som om han står for en garanti som ikke blir realitet. Så forsøker han å gi Stoltenberg skylden, og Klassekampen skylden for at sannheten kommer fram, sier Horn.

Klar til å ta Frp

Venstre-lederen sier at partiet hans står klart på politisk grunnlag til å felle en regjering der Frp deltar.

– Det betyr at hvis Frp kommer i regjering, blir det fordi Jens Stoltenberg (Ap) har gitt dem regjeringsmakt. Da står vi klare til å felle Frp på politisk grunnlag, sier Sponheim.

Horn tolker dette utsagnet dit hen at Venstre vil gi parlamentarisk støtte til Stoltenberg for å hindre dannelsen av en Frp-regjering. Hvis Sponheim ikke gjør dette, lyver han, mener Horn. Begrepet «politisk grunnlag» er også uklart, mener Horn.

Skriftlig garanti

«Venstre kommer ikke til å sitte i regjering sammen med Fremskrittspartiet», heter det i den skriftlige garantien. Videre heter det at «Venstre ikke vil være noe støtteparti i Stortinget for en regjering hvor Fremskrittspartiet deltar», og «at Venstre ikke vil støtte dannelsen av en regjering hvor Frp er med».

Dessuten garanterer Venstre at Sponheim «går av som partileder hvis Venstres organisasjon skulle ønske å gå i regjering med Frp eller støtte en regjering med Frp». (ANB-NTB)

Artikkeltags