- Støre har skjerpet seg

Jonas Gahr Støre (Ap) etter partilederdebatten i TV2s lokaler i Oslo torsdag kveld.

Jonas Gahr Støre (Ap) etter partilederdebatten i TV2s lokaler i Oslo torsdag kveld. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Tommelen opp for Støre, Jensen under normalen

DEL

Ap-leder Jonas Gahr Støre gjorde en god figur, Høyre-leder Erna Solberg beit mer fra seg enn vanlig og Frp-leder Siv Jensen leverte under normalt.

Det er noe av fasiten fra høyskolelektor i retorikk ved BI, Ratna Elisabet Kamsvåg, etter å ha sett TV 2s partilederdebatt torsdag kveld.

- Min først reaksjon er at det var høy temperatur og mye energi helt fra starten fra alle, og ikke minst fra debattleder. Hele debatten ble styrt inn på en høy frekvens. Og det er jo noe velgerne liker. Debatten i seg selv synes jeg var veldig spennende, sier hun til NTB.

God Støre

Kamsvåg synes Ap-leder Jonas Gahr Støre gjorde en mye bedre figur enn han gjorde i starten av valgkampen.

- Han var tydeligere og formuleringene hans var spissere. Det forsterkes av at han viser mer energi, bruker mer kroppsspråk, avbryter mer og ikke prøver å være så høflig.

Hun bemerker at Høyre-lederen også står der som statsminister og dermed må forsvare det hun sier på en annen måte.

- Skal du pirke skikkelig, vil det kanskje fremstå som om hun har mer ro og er mer dempet i det hun sier.

Men hun kom også med en type karakteristikk av Lysbakken som hun vanligvis ikke pleier å bryte ut med. Man drar jo opp hverandre og må være på samme nivå, sier lektoren.

Hun synes ikke Siv Jensen gjorde sin beste debatt.

- Hun er jevnt over god, men ikke her, verken totalt sett eller sammenlignet med de andre, sier Kamsvåg.

Statsministeren får terningkast 5 av både VG, Dagbladet og TV 2.

Hun tålte SV-leder Audun Lysbakkens oppfordring om å bli mer som Angela Merkel og kontret «jeg er Erna Solberg». Og statsministerens innsats imponerte ekspertene.

VG og Dagbladet rangerer henne øverst blant de åtte partilederne som deltok i debatten på TV 2, mens TV 2s politiske journalist Aslak Eriksrud kun ga Knut Arild Hareide (KrF) flere øyne på terningen (6).

-  En av statsministerens beste kvelder i denne valgkampen. Hun er midtpunktet i debattene og bruker autoriteten hun har skaffet seg. Solid og faktatung i debatten om flyktninger, lyder det blant annet i dommen fra VG.

Solberg må tåle kritikk for å virke litt detaljert og belærende, men får samtidig ros for sin aggressivitet. Også Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre får jevnt over gode kritikker.

Dårlig Vedum

Den som etter Kamsvågs mening kom klart dårligst ut var Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Hun tror det kan skyldes at temaene som var valgt kanskje ikke passet helt.

- Jeg synes heller ikke Venstre-leder Trine Skei Grande gjorde en særlig spennende debatt. Hun hadde et framstøt mot Rasmus Hansson som virket planlagt, men så klarer hun ikke å få nok tyngde for å fremføre det og prøver i stedet å tvinge det igjennom. Da blir det kunstig.

Men SV-leder Audun Lysbakken får ståkarakter av høyskolelektoren.

- Han klarer å få fram partiets standpunkter og maktet å få mye SV-politikk inn i debatten, på tross av at partiets hans er ganske lite.

KrF-leder Knut Arild Hareide betegner hun som dyktig, men litt forutsigbar.

- Man forventer at han skal ha en litt spøkefull kommentar. Det virker jo som de andre liker det. Han må bare passe seg for at det ikke tar for mye oppmerksomhet.

Om leder for Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, sier Kamsvåg at han ikke gikk ut av sin typiske karakter.

- Man begynner å bli interessert i partiet også i andre spørsmål. Men jeg skjønner at de kjører den trygge linjen, sier høyskolelektor Ratna Elisabet Kamsvåg. (ANB - NTB)

Artikkeltags