Stigende ledighet

Oljeinvesteringene går ned.

Oljeinvesteringene går ned. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Arbeidsledigheten stiger mer enn regjeringen har antatt.

DEL

KOMMENTARNorge har nå den høyeste arbeidsledigheten på ti år. I juni var det 124.000 som sto uten arbeid, viser de ferske tallene i arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå. Det er en ledighet på 4,5 prosent. Ledigheten øker mest i oljerelatert virksomhet og blant de unge.

Arbeid, aktivitet og omstilling er de tre stikkordene statsminister Erna Solberg kommer med i forbindelse med at regjeringen nå er i innspurten i arbeidet med neste års statsbudsjett. Statsministeren bedyrer at regjeringen allerede gjør mye for å møte den økende ledigheten. Ett av tiltakene er lavere skatter. Regjeringen bør avstå fra ytterligere kutt i formuesskatten, siden dette bare gir minimal effekt på bedriftenes investeringer. Lavere selskapsskatt er det som treffer best i så måte.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Regjeringen har vært på etterskudd med flere av tiltakene mot den økende ledigheten. Ap-leder Jonas Gahr Støre la nylig fram en rekke konkrete forslag til tiltak for å møte den økende ledigheten. Ap har foregrepet høstens budsjettbehandling og satt prislapp på de ulike tiltakene. Dermed settes regjeringen sjakk matt, siden det konkrete svaret fra den kanten først vil foreligge i statsbudsjettet 7. oktober, altså nesten en måned etter at velgerne har sagt sitt i kommune- og fylkestingsvalget.

Kampen mot ledigheten hører strengt tatt ikke hjemme i en lokalvalgkamp, men de rikspolitiske overtonene vil alltid være der. Arbeiderpartiet har tradisjonelt hatt høy troverdighet på temaet sysselsetting. Konkrete tiltak her kan gi Ap et godt kort i valgkampen.

Men det viktigste er at det blir fokus og debatt om hvordan Norge skal kunne skape nye jobber og redusere arbeidsledigheten. Statsministeren advarer klokelig mot å svartmale situasjonen. Hun vil ikke være med på at det er krise. Heller ikke Ap-lederen tar ordet krise i sin munn. Situasjonen kan nemlig ikke sammenliknes med finanskrisen. Nå står Norge foran en større omstilling og et grønt skifte. Bakteppet er lav oljepris og dermed reduserte investeringer i denne sektoren.

Staten kan for eksempel stimulere til bygging av nye hurtigruteskip, fraktebåter og ferger. På den måten kan norske verft hjelpes over kneika. Og så bør det investeres i samferdsel, skolebygg og sykehjem. Økt kompetanse, forskning og utvikling vil skape de nye bedriftene.

Det vil være uklokt å øke den relative bruken av oljepenger. Politikerne må heller prioritere strammere, kutte på noen formål for så å kunne stimulere til vekst på andre områder. Ja takk, begge deler blir feil medisin. Glem Ole Brumm.

Situasjonen kan ikke sammenliknes med finanskrisen.

Artikkeltags