Halvveis til 2017

Ap-leder Jonas Gahr Støre kan smile over et godt resultat i lokalvalget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kan smile over et godt resultat i lokalvalget. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Arbeiderpartiet har gjordt et godt lokalvalg, mens både Høyre og Fremskrittspartiet fikk en nedtur.

DEL

KOMMENTARArbeiderpartiet har gjordt et godt lokalvalg, mens både Høyre og Fremskrittspartiet fikk en nedtur. Høyre må riktignok måles mot et veldig godt resultat for fire år siden. For Frp ble det derimot verre. Regjeringsslitasjen har tydeligvis redusert Siv Jensens parti kraftig.

Lokalvalget i 2015 er et godt barometer på hvor den politiske vinden kan blåse fram mot 2017. Størrelsen på regjeringspartiene og det største opposisjonspartiet blir naturlig nok avgjørende. Men det vil også handle spesielt om tre småpartier: MDG, SV og KrF.

Miljøpartiet De Grønne har fått sitt store gjennombrudd. Partiet vant valgkampen, først og fremst fordi de andre partiene ikke tok MDG alvorlig nok. Det er lite konkret innhold i det grønne skiftet som alle snakker om. Samtidig har det blitt for svakt fokus på hva som vil bli resultatet av MDGs politikk.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Det har nok ikke blitt helt klart for de aktuelle velgerne at Norge vil komme til å se helt annerledes ut dersom vi ikke lenger skal åpne nye oljekraner. Oljemilliardene utgjør jo også en stadig større del av norsk økonomi. Oljeindustrien er den store taperen omdømmemessig i årets valgkamp.

Det skal bli interessant å se hvordan MDG utnytter den sentrale vippeposisjonen i flere kommunestyrer. MDGs talspersoner bedyrer at partiet er blokkuavhengig. Ved neste korsvei kan partiet få en tilsvarende maktposisjon i Stortinget. Vi merker oss at sentrale Høyre-folk holder MDG på en armlengdes avstand og argumenterer med at dette partiet tilhører venstresiden. På den annen side snakker Ap-leder Jonas Gahr Støre varmere om et samarbeid med MDG.

For Støre vil det være viktig at SV løfter seg og igjen kommer over den magiske sperregrensen for utjevningsmandater på Stortinget. SV har fått litt vind i seglene de siste ukene, mest sannsynlig på grunn av flyktningkatastrofen som nå engasjerer folk flest bredt. På den annen side har det buttet imot for Ap, som har opplevd nedtur etter høye målinger på forsommeren.

Men Jonas Gahr Støre har først og fremst KrF i tankene. Det store prosjektet i Ap er å få lokket KrF over til seg. Ap-nestleder Trond Giske flørter åpenlyst med KrF. Det kan ligge an til at KrF skifter side og går i kompaniskap med Ap i flere kommuner. Fremskrittspartiets innvandringsmotstand og store iver etter søndagsåpne butikker irriterer kraftig på KrFs grunnplan.

Spørsmålet er om dette får følger for KrFs rikspolitiske strategi. Statsminister Erna Solberg forsøker å binde KrF til masta, og samarbeidstonen har blitt bedre den siste tiden. Uten KrF på laget er Høyre/Frp-regjeringen dømt til å tape i 2017. Foreløpig er vi bare halvveis.

Lokalvalget i 2015 er et godt barometer på hvor den politiske vinden kan blåse fram mot 2017.

Artikkeltags