Anundsens skrytevideo

Justisminister Anundsen tegner og forteller.

Justisminister Anundsen tegner og forteller. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har laget en video om hvor vellykket regjeringens politikk er på hans felt.

DEL

KOMMENTARDet er sterke reaksjoner fra pressekretser på denne skrytevideoen. Propaganda, nordkoreansk og ufrivillig komisk er noen av karakteristikkene fra det holdet.

– En av de tingene som er mest frustrerende som politiker er at media er veldig opptatt av å finne de negative vinklingene på sakene. Derfor har vi valgt å lage en egen film som skal fokusere på hva regjeringen mener er viktig for å sikre din trygghet, sier Anundsen og kikker inn i kameraet i begynnelsen av den havtimes lange videoen. Han starter altså med en verbal kritikk av pressen for å rettferdiggjøre skrytevideoen.

Det er ikke noe nytt at departementene gir ut informasjon på internett og papir. Slik har det vært i mange år. Flere av departementene har svært så store kommunikasjonsavdelinger. Videooverførte pressekonferanser har også blitt en naturlig del av kommunikasjonen utad. Det spesielle i skrytevideoen til Justis- og beredskapsdepartementet er at ministeren opptrer som en slags journalist og spør ut sine egne underordnede i politiapparatet. Og her får han svar som bestilt. Ingen av de medvirkende tør å helle malurt i begeret.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

For å gjøre bildet komplett er det nødvendig å rippe litt opp i historien. Det er nemlig ikke første gang Anders Anundsen har kommet på kant med pressen. Høsten 2013 var han så forbannet på Tønsbergs Blad at han gikk til det skrittet å brenne sine siste utgaver av avisen. Han la til og med ut et bilde av bålet på sin Facebook-side. Slik kan det utarte seg når en politiker er misfornøyd med måten han blir behandlet på i media. Det står ikke til troende når Anundsen i dag sier han elsker gravende journalistikk og pressens rolle til å belyse maktmisbruk.

I denne sammenheng er det interessant å trekke parallellen til en annen politiker som hevder at det er vanskelig å komme i media, nemlig Oslo Arbeiderpartis byrådslederkandidat Raymond Johansen. Han åpner for å tillate politisk reklame på TV. Det er to viktige argumenter mot å slippe politisk reklame inn på folks TV-skjermer. TV er et sterkt medium, og det vil fort favorisere partiene som har mye penger til å drive valgkamp. Men grensene mellom TV og internett viskes stadig ut. I dagens medievirkelighet blir det derfor kunstig fortsatt å forby politisk reklame i TV-kanalene.

Vi tror ikke på Anders Anundsen når han bedyrer at skrytevideoen ikke er en del av valgkampen. Men slik må han ordlegge seg for å forsvare at det er skattebetalerne som tar regningen.

Det står ikke til troende når Anundsen i dag sier han elsker gravende journalistikk.

Artikkeltags