De unges valg

Det var jubel over skolevalget i leiren til Ap og AUF i Oslo tirsdag kveld.

Det var jubel over skolevalget i leiren til Ap og AUF i Oslo tirsdag kveld. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Arbeiderpartiet ble en klar vinner av årets skolevalg.

DEL

KOMMENTARHøyre og Fremskrittspartiet taper stort. Ap gjør det historisk godt blant de unge.

Jonas Gahr Støre & co kan notere 31,9 prosent. Det er en framgang på 8,7 prosentpoeng fra skolevalget for to år siden. SV har slitt de siste årene. Derfor er det sikkert stor lettelse å spore hos SV-leder Audun Lysbakken når han kan registrere at SV går fram med 2,4 prosentpoeng og ender på 7,5 prosents oppslutning blant skoleelevene.

På den annen side er det nok en viss bekymring i SV over at Miljøpartiet De Grønne går fram enda mer og lander på 6,7 prosent i skolevalget. MDG ligger an til å bli godt representert i kommunestyrer og fylkesting, og dette blokkuavhengige partiet vil mange steder kunne havne i en avgjørende vippeposisjon.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Høyre og Frp har mistet henholdsvis 11,9 og 5,1 prosentpoeng. Det er interessant å merke seg at begge regjeringspartiene går merkbart tilbake. Vanligvis bytter disse partiene i stor grad velgere. KrF og Venstre holder samtidig stillingen. Dermed kan vi slå fast at mange av de unge har gått fra borgerlig til rødgrønn side. Det bør bekymre strategene i regjeringskvartalet.

Skolevalg er riktignok ikke det samme som valget ved de ordentlige stemmeurnene, men vi kan ofte lese trender ut fra skolevalgene. Høyres valgseier i 2013 kom i kjølvannet av rekordoppslutningen ved skolevalget uka før. SVs solide oppslutning blant de unge i 2001 løftet partiet ved stortingsvalget dette året. Tilsvarende ble nedturen til SV varslet gjennom skolevalget rett før lokalvalget i 2011.

Nå er det grunn til å merke seg at den unge generasjonen, ifølge valgforsker Johannes Bergh, har blitt mer lik befolkningen for øvrig. Det kan være en viktig årsak til at Arbeiderpartiet har økt i oppslutning i skolevalget. Arbeiderpartiet har gjennomgående gjort det betydelig dårligere ved skolevalg enn ordinære valg. Unntaket var 2011-valget som ble preget av massakren 22. juli.

Høyrevinden ved de tre siste skolevalgene har løyet. Nå blåser det i retning av de rødgrønne, og da spesielt Arbeiderpartiet. Oppmerksomheten rundt flyktningkrisen har nok også beveget en del ungdommer politisk. I tillegg kommer tradisjonell regjeringsslitasje. Men skolevalgene viser, på samme måte som flere lokale meningsmålinger, at det er store variasjoner rundt omkring i landet.

Skolevalget er et barometer på hvor valgvinden blåser ved kommune- og fylkestingsvalget. Mer interessant er at skolevalget gir en enda bedre pekepinn på hva som kan komme til å skje ved stortingsvalget i 2017. Da vil nemlig alle disse ungdommene ha stemmerett.

Vi kan ofte lese trender ut fra skolevalgene.

Artikkeltags