Dugnad for flyktninger

Syriske flyktninger venter på togtransport i Makedonia.

Syriske flyktninger venter på togtransport i Makedonia. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Flyktningkrisen i Europa øker i omfang og synlighet.

DEL

KOMMENTARSterke bilder har gjort inntrykk på oss alle. Hjelpeorganisasjonene opplever pågang fra nordmenn som vil gi penger og klær. Den norske regjeringen har varslet ekstrabevilgninger her hjemme og i nærområdene for å hjelpe syriske flyktninger.

– Det kommer til å bli en krevende situasjon framover, sa statsminister Erna Solberg (H) før helgen. Søndag kunne utenriksminister Børge Brende (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) røpe at regjeringen øker bevilgningen til humanitære formål med én milliard kroner i neste års statsbudsjett. Det meste av dette skal brukes på å hjelpe syriske flyktninger i nærområdene. Samlet skal Norge da bruke 4,3 milliarder kroner på forskjellig nødhjelp. Dermed vil den norske bistanden til verdens fattige utgjøre én prosent av brutto nasjonalinntekt.

– Det blir historiens største humanitære budsjett, men så ser vi også den verste flyktningkatastrofen siden andre verdenskrig, sa Brende til NRK Dagsrevyen. Gjennom dette blir Norge den nest største giveren til Syria og nabolandene målt i folketall. Den norske ekstrainnsatsen kommer på toppen av avtalen om å ta imot 8.000 syriske kvoteflytninger over tre år. Det hører med til historien at FN har bedt verdenssamfunnet om over 38 milliarder norske kroner for å hjelpe Syria-flyktningene. Så langt har bare 37 prosent av pengene kommet inn.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Det kommer nå dobbelt så mange flyktninger og migranter til Europa enn det som var tilfellet i fjor. Dermed øker også trykket på Norge. Utlendingsdirektoratet anslår at det kan komme 16.000 asylsøkere til Norge i år. Det er 5.000 flere enn den opprinnelige prognosen.

Dermed må det bevilges mer for å øke kapasiteten ved den første registreringen, på asylmottak og for å sette barnevernet i stand til å ta hånd om flere enslige mindreårige asylsøkere. Statsministeren har klokelig bedt om å få redegjøre overfor Stortinget når våre folkevalgte starter opp igjen arbeidet i oktober. Norske politikere må samles til forsterket dugnad. Det haster, men Stortinget må ikke handle overilt uten en plan.

Den kaotiske flyktningsituasjonen viser behovet for en bred dugnad på overnasjonalt nivå. Her trengs det en sterkere samordning innad i EU som munner ut i gjensidige forpliktelser med basis i en rettferdig byrdefordeling. Første runde blir ministermøtet om en uke. Svaret må komme på toppmøtet mellom europeiske og afrikanske land i november. Samtidig må verdenssamfunnet øke presset for å få en politisk løsning på Syria-konflikten. Vi må ikke mistet motet, selv om det kan virke håpløst.

Den kaotiske flyktningsituasjonen viser behovet for en bred dugnad på overnasjonalt nivå.

Artikkeltags