Eldreomsorg

Statsminister Erna Solberg besøkte nylig Manglerudhjemmet i Oslo.

Statsminister Erna Solberg besøkte nylig Manglerudhjemmet i Oslo. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Høyre og Arbeiderpartiet har lagt fram hver sine planer for en bedre eldreomsorg.

DEL

KOMMENTARHer er det mye likt, men også noe som skiller. Kompetanse, kapasitet, rekruttering og såkalt velferdsteknologi er stikkord her. Høyre lover ekstra utdanning til 15.000 helsefagarbeidere og 15.000 sykepleiere. Ap lover 200 millioner kroner per år til velferdsteknologi som skal gi trygghet og lette hverdagen for de eldre.

Det mest interessante er at det ikke lenger blir satt noe nasjonalt mål for hvor mange nye sykehjem og omsorgsboliger det skal bygges de neste årene. Ulike regjeringer har opp gjennom årene gjort opp regning uten vert. Det er nemlig kommunenes ansvar å sørge for god eldreomsorg. Ekstra tydelig ble dette under åtte år med rødrønt styre. Arbeiderpartiet gikk ut med et bastant løfte om 12.000 nye plasser. Ordet «nye» viste seg etter hvert å inkludere både nye plasser og ombygging av gamle. I 2012 ble ambisjonene justert ytterligere ned og pakket inn i begrepet «tilsagn om tilskudd». Fasiten ble bare 600 nye plasser.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, tar forbilledlig selvkritikk for at løftene på dette området ikke ble innfridd. Nå er ambisjonene mer realistiske og formuleringene av det runde slaget. Her loves det blant annet en forpliktende plan for demensomsorg. Høyre legger vekt på å gi de eldre valgfrihet. Fritt brukervalg i hjemmetjenesten er et eksempel på det.

Ap-leder Jonas Gahr Støre poengterer på sin side at Ap velger gode omsorgstjenester framfor skattekutt som ikke har dokumentert effekt på sysselsettingen. Han skryter av at kommunene ville fått 3,5 milliarder kroner mer med Arbeiderpartiets opplegg. Og så kan vi ta med at Ap vil øke støtten til «Den kulturelle spaserstokken». Dette er en ordning som regjeringen ville fjerne, men den ble berget av flertallet på Stortinget.

Det står respekt av politikere som medgir at de ikke har klart å innfri valgløfter. Bak debatten om styrket eldreomsorg skjuler det seg imidlertid er klassisk dilemma i norsk politikk. Lokalt selvstyre kolliderer ofte med rikspolitikernes hang til å skape like tilbud over hele landet. Arbeiderpartiet går inn for et system for måling av kvalitet innen pleie og omsorg. Kommunene som oppfyller disse kvalitetsmålene vil så få et øremerket tilskudd. En slik økonomisk gulrot kan være en gyllen middelvei. Det er bare å ta spaserstokken fatt.

Vi er så smått inne i eldrebølgen, men den skyller for alvor inn om fem år når det blir mange kravstore 80-åringer her til lands. Da gjelder det fortsatt å ha oljepenger på bok og et næringsliv med ekstra god rygg.

Det står respekt av politikere som medgir at de ikke har klart å innfri valgløfter.

Artikkeltags