Giskes skole

Ap-nestleder Trond Giske har gjort seg mange tanker om norsk skole.

Ap-nestleder Trond Giske har gjort seg mange tanker om norsk skole. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Ap-nestleder Trond Giske har skrevet bok om hva som er galt med norsk skole og Arbeiderpartiets skolepolitikk.

DEL

KOMMENTAR«La læreren være lærer» er tittelen på og hovedbudskapet i boka.

Giske har fulgt sin gamle barneskole i Trondheim over lengre tid og har lest seg opp på ny forskning. Ap-nestlederen har tatt seg selv i skole og innrømmer egne feil, men i hans øyne er det først og fremst andre som har skylden for at skolen er for dårlig.

Den viktigste beskjeden fra Trond Giske er imidlertid at vi i dag vet mer om hva som skaper en god skole enn da han var skoleminister rett etter årtusenskiftet. Han gjør et poeng av at Ap bare har hatt kunnskapsministeren 18 måneder de siste 18 årene. Giske mener det var feil av Ap å gi SV denne ministerposten den siste perioden av de åtte årene med rødgrønn regjering.

Den store utfordringen i dagens skole er det store frafallet. En av fire ungdommer slutter uten å bestå videregående skole. De svakeste rammes hardest, og slik har det vært i 20 år. Løpet er ofte kjørt når barneskolen er over. Derfor må fokuset rettes mot tidlig innsats. Ifølge Giske vet lærerne hva som skal til, bare de får økt frihet og mer ressurser å sette inn. I boka tar han til orde for å bruke ti milliarder kroner mer på skolen de neste ti årene.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Dette er noen av feilene som Giske mener vi alle bør kunne trekke lærdom av: Lærerens status og posisjon i klasserommet er svekket, læreplanene er ikke tydelige nok og det er for mye byråkrati i skolen. Giskes medisin er: Flere lærere som får tillit til å være sjefen i klasserommet, mindre byråkrati, færre krav til dokumentasjon, dobling av skolehelsetjenesten, permanent etter- og videreutdanning og systemer som sikrer at lærerne lærer av hverandre.

Alt dette vil mange nikke samtykkende til. Mer omstridt blir budskapet når stikkordet er tillit. Fjorårets lærerstreik avdekket en dyp tillitskrise mellom lærerne og myndighetene. Kommunenes interesseorganisasjon KS må ta en stor del av ansvaret for det anstrengte forholdet mellom partene. Giske mener løsningen er at staten får tilbake forhandlingsansvaret for lærernes lønnsoppgjør. Problemet er bare at det er kommunene som er skoleeiere og altså skal betale for økte lønninger.

Trond Giske vil gi lærerne og skolene økt tillit, men han har ikke tillit til kommunene som skoleeiere. Arbeiderpartiet har også vedtatt at det skal settes en statlig norm for lærertetthet, altså hvor mange lærere det skal være per elev. Heller ikke her har Giske tillit til velgerne som nå i høst skal sette sammen nye kommunestyrer. Man skulle ikke tro at vettet er likt fordelt.

Trond Giske vil gi lærerne og skolene økt tillit, men han har ikke tillit til kommunene som skoleeiere.

Artikkeltags