Gode kort i valgkampen

Jonas Gahr Støre, Siv Jensen og Erna Solberg under opartilederdebatten i Arendalsuka.

Jonas Gahr Støre, Siv Jensen og Erna Solberg under opartilederdebatten i Arendalsuka. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Endelig har det blitt litt temperatur i valgkampen.

DEL

KOMMENTARFrp-leder Siv Jensen tok det første stikket da hun spilte innvandringskortet forrige helg. KrF-leder Knut Arild Hareide var oppriktig indignert under partilederdebatten mandag, og bedre ble ikke dette forholdet da Carl I. Hagen bar enda mer ved til bålet ved å ta til orde for at Europa må gjerde flyktningene ute.

Utover i uka ble Fremskrittspartiet «belønnet» med framgang på meningsmålingene. Her ser vi på den annen side at Ap går tilbake, både på en stortingsmåling og flere kommunevalgsmålinger. Men samlet sett ligger Ap likevel an til å gjøre et bedre lokalvalg enn det som var tilfelle for fire år siden, og det er dette tallet Jonas Gahr Støre vil bli målt på som en løypemelding fram mot det viktigere stortingsvalget i 2017.

I valgkamper er det viktig for partilederne å få søkelyset på de sakene hvor eget parti har høy troverdighet og dermed mulighet til å få sympatisører ned fra gjerdet og kapre nye velgere i tillegg. Fremskrittspartiet har mye å hente når innvandring blir tema. Derfor bør det ikke overraske noen at Siv Jensen valgte å oppfordre kommunepolitikerne til å si nei til å ta imot flere syriske flyktninger.

På den måten bidro finansminister Siv Jensen til å motarbeide Stortingets vedtak om at Norge skal ta imot 8.000 syriske flyktninger over tre år. Men det hører med til historien at det nettopp er opp til kommunene selv å avgjøre om og i tilfelle hvor mange nye flyktninger de har mulighet til å bosette. Derfor er det naturlig at saken blir tema i en lokalvalgkamp. Siv Jensen traff godt med sitt utspill. Dermed kom de andre partienes budskap i skyggen av Jensens.

Også i partilederdebatten under Arendalsuka ble det mye fokus på flyktninger. Temaet i dagene etter har i tillegg gått på hvor god Jonas Gahr Støre er i slike opptredener. Feilskjærene i duellen med Erna Solberg uka før dannet bakteppet. Torsdag klarte imidlertid Støre å få valgkampen inn på et nytt, og etter hans mening, bedre spor. Det skjedde i form av et konkret opplegg for hvordan den økende arbeidsledigheten kan møtes.

Strategene i Ap var nok lite fornøyd med at det ble en strid med Høyre om kommunereformen for et par uker siden. Det ble skapt uklarhet om Ap i visse tilfeller kan godta at kommuner slås sammen med tvang fra Stortingets side. Men nå er fokuset igjen satt på arbeidsledighet, og det er en sak hvor Ap tradisjonelt har bred tillit. En fersk Fafo-rapport forteller om en gryende frykt for å bli permittert eller oppsagt. Spørsmålet er om økende ledighet bekymrer mange nok blant folk flest.

I valgkamper er det viktig for partilederne å få søkelyset på de sakene hvor eget parti har høy troverdighet.

Artikkeltags