Krangler om skatt

Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre er uenige om skatt.

Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre er uenige om skatt. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Skattekrangelen mellom regjeringen og Ap hardner til.

DEL

KOMMENTARStatsminister Erna Solberg ber Jonas Gahr Støre avklare om Ap kan bli med på en ny skattereform som innebærer lavere skatt samlet sett. Ap-lederen mener statsministeren setter et bredt skatteforlik i fare.

– Regjeringen har valgt et dårlig utgangspunkt for et bredt skatteforlik, særlig når den varsler nye skattekutt i det kommende budsjettforslaget, sier Jonas Gahr Støre til Dagens Næringsliv. Statsministeren påstår på sin side at Ap-lederen ikke kan redusere selskapsskatten uten å fortelle hvem som da skal betale mer.

Her har Erna Solberg et godt poeng når hun hevder det er rimelig at Jonas Gahr Støre forteller velgerne om Ap blir med på samlede skattelettelser, alternativt gjør det klart hvem som må betale mer i skatt. Men også statsministeren bør spille med mer åpne kort. Det holder ikke å skjule seg bak at skattereformen blir lagt fram i oktober.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Det er regjeringen som selv har bestemt at skattereformen ikke kommer før etter høstens valg. En heftig krangel om skattesystemet og nivået på skattene hører heller strengt tatt ikke hjemme i en lokalvalgkamp. Denne dragkampen bør vente til stortingsvalget om to år. Eiendomsskatt bør derimot være et naturlig tema nå i høst, vel å merke for de lokale kamphanene.

Samtidig er det en kjensgjerning at politikerne allerede har startet en viss skatteomlegging. Den rødgrønne regjeringen reduserte selskapsskatten med ett prosentpoeng og nedsatte Scheel-utvalget som har utredet hvordan selskapsskatten kan settes ytterligere ned. Her var mandatet i utgangspunktet å øke andre skatter slik at det samlede skattenivået kunne holdes uendret. Høyre/Frp-regjeringen utvidet mandatet til også å omfatte en modell for samlet skattelettelse.

Det hører med til historien at dagens regjering har redusert skattene med over 13 milliarder kroner. Formuesskatten er satt betydelig ned, og Erna Solberg lover at denne skatten vil bli satt ytterligere ned - selv om KrF varsler motstand. Men statsministeren gjør det klart at lavere selskapsskatt er det største og viktigste grepet i skatteformen.

Erna Solberg mener det ikke er mulig å lage en skattereform uten netto skattelettelser. Det mener derimot Jonas Gahr Støre, men han vil likevel ikke svare på om dette blir Arbeiderpartiets linje. Problemet for Støre er at Arbeiderpartiets skattekonklusjon ikke kan trekkes før på Ap-landsmøtet i 2017. Og regjeringens forslag kommer altså ikke før om en måned. Dermed må det bli mye skyggeboksing mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Velgerne havner dessverre helt i tåka.

En heftig krangel om skattesystemet og nivået på skattene hører heller strengt tatt ikke hjemme i en lokalvalgkamp.

Artikkeltags