KrF og Frp

KrF-leder Knut Arild Hareide er indignert over finansminister Siv Jensen. Det kan få følger for statsminister Erna Solberg.

KrF-leder Knut Arild Hareide er indignert over finansminister Siv Jensen. Det kan få følger for statsminister Erna Solberg. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Grasrota i KrF er mektig irritert på Frp.

DEL

KOMMENTARDet kommer fram i en spørreundersøkelse som Dagbladet har foretatt blant 790 lokale KrF-topper. Halvparten av KrF-erne som samarbeider lokalt med Frp i dag vil bryte dette samarbeidet etter valget. Det er spesielt Fremskrittspartiets ja til søndagsåpne butikker og motstand til å ta imot flyktninger fra Syria som vekker harme i KrFs rekker.

– Det er nok ingen tvil om at Frp har provosert en del KrF-ere denne våren, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Han poengterer at KrF må ta sitt politiske valg ut fra hvilke saker KrF får gjennomslag for og hva som er viktig for partiet. Han vil verken la Frp eller Frp-nestleder Per Sandberg styre den agendaen.

– Vi tror spørreundersøkelsen gir uttrykk for en øyeblikksfrustrasjon, mer enn det er en varig tendens som beskriver at partiene glir fra hverandre, sier Fremskrittspartiets Helge André Njåstad. Han mener det er flere saker som forener Frp og KrF enn det er saker som skiller partiene.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Det skal bli interessant å følge med på hva som skjer i forholdet mellom KrF og Frp i de nye kommunestyrene som nå velges. Over en viss tid har det vært mange KrF-ere lokalt som har vært fornøyd med å samarbeide med Frp. Nå er kjemien dårligere, og det kan bli flere eksempler på at KrF vender seg til Arbeiderpartiet i stedet.

Hvis snøballen begynner å rulle den retningen, kan det føre til at KrF skifter side etter stortingsvalget i 2017. KrF vil neppe gå til valg på å skifte ut Erna Solberg som statsminister. Men dersom de borgerlige taper flertallet, vil kortene bli delt ut på nytt. Da kan situasjonen bli en annen for KrF, spesielt hvis SV faller under sperregrensen og bare kommer inn med en eller to representanter.

Dagbladets undersøkelse forteller forøvrig at over sju av ti KrF-topper lokalt slår ring om Erna Solberg som statsminister. Under 30 prosent peker på Jonas Gahr Støre. KrFs grasrot er altså fortsatt skeptisk til Ap, som jo har tråkket på KrFs kjerneverdier i flere år. Spørsmålet nå er om det et mulig å skape en tilnærming. Støre har gjort et par spede forsøk i så måte, og Ap-nestleder Trond Giske har fridd åpenlyst. En utfordring er at KrFs velgere i stor grad er mer konservative enn partiledelsen.

På den annen side spiller Frp-ledelsen er farlig høyt spill. Resultatet kan bli at KrF blir skremt over i Støres armer. Statsminister Erna Solberg kan i hvert fall glemme tanken om en flertallsregjering. Nå er det blitt enda færre i KrF som drømmer om å sitte i regjering med Frp. Halmstrået for Høyre/Frp-regjeringen vil fortsatt være samarbeidsavtalen med støttepartiene.

Dersom de borgerlige taper flertallet, vil kortene bli delt ut på nytt.

Artikkeltags