Skatt i kommuner

Statsminister Erna Solberg og ordfører Trude Drevland på bedriftsbesøk i Bergen.

Statsminister Erna Solberg og ordfører Trude Drevland på bedriftsbesøk i Bergen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

355 av landets 428 kommuner har eiendomsskatt.

DEL

KOMMENTARStadig flere kommuner har innført en slik lokal skatt, og den øker også i størrelse og omfang. I fjor tok kommuner inn 9,6 milliarder kroner i eiendomsskatt. Det er nesten en dobling på sju år.

Ekstra overraskende er det at mange Høyre-styrte kommuner har eiendomsskatt, og her er det få av listetoppene som lover å fjerne denne skatten. I kommuner som har innført eiendomsskatt, avviser over halvparten av Høyre-toppene – 75 av 136 at de vil fjerne den. Det viser en oversikt i Dagens Næringsliv. 52 av dem mener eiendomsskatten bør reduseres, 22 vil beholde skatten på dagens nivå og en enslig svale vil øke den.

– Det svir når du spør om det, svarer Bergens-ordfører Trude Drevland (H) når hun blir utfordret av avisen. I 2012 ble det feiret med champagne og fyrverkeri da eiendomsskatten ble fjernet av det borgerlige byrådet. To år senere måtte Drevland & co bite i det sure eplet og innføre eiendomsskatt på nytt. Begrunnelsen var at behovet for opprustning av kommunale bygg var så stort at byen trengte mer penger i kassa. Kommunepolitikere klager alltid over trange økonomiske rammer, nesten uansett hvem som sitter i regjering. Høyre/Frp-regjeringen har senket statlige skatter. Mange kommuner svarer med å øke egne skatter.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Flere Høyre-kandidater innrømmer overfor Dagens Næringsliv at en reduksjon eller fjerning av eiendomsskatten i deres kommune vil føre til kutt i tjenestetilbudet til innbyggerne. Professor Jørn Rattsø spår at med dagens veksttakt vil alle landets kommuner ha eiendomsskatt i 2020. Kommunene har alltid for lite penger, hevder Rattsø. Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) er uenig, og mener svaret er å stemme borgerlig ved høstens lokalvalg.

– Det er en kjent sak at det er lettere å la være å innføre en skatt enn å redusere og fjerne den. Men Høyre i Oslo har vist at det er mulig å fjerne eiendomsskatten, og samtidig bygge ut både velferd og kollektivtrafikk. Han kjøper heller ikke Rattsøs argument om at det vil være mer effektivt å innføre en statlig eiendomsskatt. Sanner mener det er viktig å holde fast på at dette er en lokal beslutning.

Ved årets kommunevalg har altså velgerne en valgmulighet. Problemet er at denne valgmuligheten i mange tilfeller ikke er reell, når «ikke engang» Høyres listetopper kan love å fjerne eiendomsskatten. Her blir det et dobbelt budskap, siden Sanner argumenterer mot eiendomsskatt mens eksempelvis Trude Drevland allerede har svelget denne kamelen. Nederlaget svir åpenbart. Krokodilletårene kan hun og andre i samme situasjon spare seg.

Mange kommuner svarer med å øke egne skatter.

Artikkeltags