Sofaen vant

Snaut 60 prosent av velgerne møtte opp ved årets kommunevalg.

Snaut 60 prosent av velgerne møtte opp ved årets kommunevalg. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fire av ti velgere unnlot å stemme ved kommunevalget. Valgdeltakelsen ble nemlig på under 60 prosent.

DEL

KOMMENTARFylkestingsvalget var det enda færre som brydde seg om. Statsminister Erna Solberg har helt rett når hun slår fast at den største utfordringen for hele det politiske Norge er at så få har stemt.

– Egentlig er vi alle tapere, for det er sofavelgerne som har vunnet, sa Erna Solberg svært så treffende da hun møtte pressen dagen derpå. Ved kommunevalget i 1963 deltok 81 prosent av velgerne i lokalvalget. Siden den gang har valgdeltakelsen ved kommunevalg gått jevnt ned. Unntaket var 2011-valget da bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya mobiliserte velgerne, spesielt de yngste. Dermed skvatt deltakelsen opp til 64,5 prosent.

Deltakelsen ved stortingsvalg har vært rundt 15 prosentpoeng høyere enn ved kommunevalgene de siste årene. Ved stortingsvalget i 2013 brukte 78,4 prosent av velgerne stemmeretten sin. Det er selvsagt positivt at Stortinget som institusjon blir såpass høyt verdsatt. Det er tross alt her de viktigste vedtakene som legger samfunnets rammer for våre liv blir fattet.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Samtidig er det et svakhetstegn ved demokratiet at bare 60 prosent av den voksne befolkningen bryr seg nok om det som skjer i kommunestyrene landet rundt. Velgerne er som oftest opptatt av nære ting, som forholdene på skoler og i eldreomsorgen. Problemet kan være at det lokale handlingsrommet er så lite at det ikke betyr så mye fra eller til hvem som styrer kommunen. Da bør rikspolitikerne vokte seg vel for å redusere den lokale friheten. Løsningen bør snarere være det motsatte.

Kommunepolitikerne bør gå i seg selv for å finne ut hvordan velgerne kan engasjeres på en bedre måte. Tydelige alternativer med klare løfter vil kunne skape økt interesse om lokalpolitikken. Her må også lokalavisene kjenne sin besøkelsestid ved å presse politikerne til å forplikte seg, og så gjøre opp et politisk regnskap som en sjekk på om løfter har blitt innfridd. Da blir det lettere for velgerne å gjøre kloke valg.

Det må gjennomføres flere tiltak som kan øke interessen, og dermed oppslutningen, om kommunevalget. Ved årets valg har det blitt testet ut to ordninger som kan mobilisere. 100.000 velgere har fått sms-meldinger med oppfordring om å stemme, og det er blitt tilsendt brev med det samme budskapet. Det skal bli spennende å se om dette gir ønsket effekt.

Et annet tiltak som kan øke det lokale engasjementet hos velgerne, er å gjeninnføre muligheten til å stryke kandidater på valglistene til kommunevalg. Da får velgerne mer makt lokalt. Og sofaen blir mindre fristende.

Det må gjennomføres flere tiltak som kan øke interessen, og dermed oppslutningen, om kommunevalget.

Artikkeltags