Bedrer norske sykehjem

Regjeringen vil lage et verktøy som skal sørge for at alle beboere på sykehjem sikres et likeverdig tilbud.

Regjeringen vil lage et verktøy som skal sørge for at alle beboere på sykehjem sikres et likeverdig tilbud. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Alle beboerne skal sikres et likeverdig tilbud.

DEL

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier det er for store variasjoner i kvaliteten i dag.

– Det er mange engasjerte og dyktige medarbeidere i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, men de mangler et verktøy for å forbedre kvaliteten på tilbudet, sier Høie.

Styringsgruppe

Trygghetsstandarden skal konkretisere hvordan sykehjem kan sikre god ledelse, organisering og profesjonell praksis, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Innholdet i trygghetsstandarden skal utarbeides i samarbeid mellom Helsedirektoratet og en egen styringsgruppe. Bruker- og pårørendeorganisasjoner, yrkesorganisasjoner og KS vil få anledning til å delta i styringsgruppa.

Når verktøyet er klart, skal det prøves ut på noen utvalgte sykehjem. De vil gi eksempler på hvordan de arbeider for å sikre god kvalitet og hvordan resultatene måles.

Ap ønsker mer

– Regjeringen skal ha ros for å videreføre et viktig arbeid med kvalitet i eldreomsorgen som startet under den rødgrønne regjeringen. Det er likevel synd at regjeringen snevrer inn kvalitetsarbeidet til utelukkende å handle om sykehjem, sier Arbeiderpartiets helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen til NTB.

Han mener det er behov for jevnere og økt kvalitet på alle deler av pleie- og omsorgstjenestene i kommunene – også tjenesten som pleietrengende kan forvente i eget hjem.

– Arbeiderpartiet foreslår derfor 1,4 milliarder kroner ekstra til kommunene som skal gå til blant annet eldreomsorg. I tillegg vil vi kompensere svikten i skatteinntekter i kommunene. Dette er forslag Høyre og Frp dessverre har sagt blankt nei til, sier Micaelsen.

Frykter mer byråkrati

SV frykter at verktøyet kan bli en papir- og byråkratisatsing. Partileder Audun Lysbakken mener det som skal til for å sikre likeverdig kvalitet, er bedre bemanning.

– Det er all grunn til å jobbe med kvalitet i sykehjem, men nok en gang viser det seg at vi har en byråkrati- og utredningsregjering når det vi trenger er flere folk på jobb, sier han.

Lysbakken sier han vil se prosjektet an, men understreker at eldre trenger sterkere rettigheter.

– Vi vil selvsagt se på dette verktøyet, men ingen må late som om det er et så enkelt grep som vil sikre kvalitet i norsk eldreomsorg, sier han. (ANB-NTB)

Artikkeltags