– For mange sklimatter

Geir Vinsand mener regjeringen gir altfor lite til å ville gå inn for kommunesammenslåing.

Geir Vinsand mener regjeringen gir altfor lite til å ville gå inn for kommunesammenslåing. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Analyse-ekspert mener regjeringen mangler en visjon for kommunereformen.

DEL

Geir Vinsand vil ha langt færre kommuner enn i dag - helst 105 - men tror det tar minst 20 år å komme dit.

– Behovet for en kommunereform er stort, men regjeringen må foreta en kursjustering om målet skal lykkes, sier Vinsand til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han har laget innbyggerananalyser for 20 norske kommuner og er ikke i tvil. Utgangspunktet for dagens reform er for defensivt.

Må motiveres

– Først av alt må kommunenes oppgaver utvides og klargjøres bedre, slik at kommunene kan få en motivasjon for å slå seg sammen med naboen. Attraktive oppgaver, særlig innenfor plan, næringsutvikling, klima og miljøvern er nødvendig for å motivere til større kommuner. Slik det er lagt opp til i dag, blir det for mange sklimatter, mener Vinsand.

Han var klar i sin tale til NHO-konferansen «Småtinget». Til delvis applaus, i alle fall latter fra forsamlingen.

Vinsand peker på tannhelse som en meningsløs tjeneste hvis ikke kommunene blir vesentlig større.

– Å overføre tannhelse til dagens kommuner er helt urealistisk, og er som å be om interkommunale tjenester, sier Vinsand.

Seks kommuner

Vinsand mener dagens regionråd med justeringer er passe størrelser på kommunene.

– Vi har rundt 70 regionråd i Norge. 105 kommuner er et riktig tall. Tenk hvor mange planmyndigheter som finnes i lille Østfold med 18 kommuner, fylkeskommune og en rekke regionale statsetater. To av tre kommuner har under anbefalt minimumsstørrelse på 15.000 innbyggere.

På 13 minutter kjører du gjennom seks kommuner i Indre Østfold, alle med sin tekniske etat. Det er i dag en stor ubalanse mellom oppgaver og kompetanse i kommune-Norge. Dagens kommunereform er ikke basert på felles politiske visjoner om å fornye og bygge hele landet og kan derfor lett ende i politisk beinkrok ,mener han.

– Hver kommune bør minst finne to nabokommuner å slå seg sammen med, mener Vinsand. (ANB)

Artikkeltags