Kraftig borgerlig fall

Høyre og Erna Solberg faller på med 5,3 prosentpoeng til 22,7 prosent, ifølge TV 2s valgdagsmåling.

Høyre og Erna Solberg faller på med 5,3 prosentpoeng til 22,7 prosent, ifølge TV 2s valgdagsmåling. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Få en interaktiv landsoversikt her!

DEL

Høyre, Fremskrittspartiet og støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti  ligger an til å falle med over 7 prosentpoeng totalt, ifølge opptalte forhåndsstemmer. De Grønne vil med en oppslutning på 6,4 prosent bli valgets vinner.

Beste på 28 år

Arbeiderpartiet kan gjøre sitt beste lokalvalg siden 1987, den gang Ap-leder Gro Harlem Brundtland var statsminister i Norge.

Tallene er basert på drøyt 450.000 opptelte stemmer, hvorav de aller fleste var forhåndsstemmer. Dette tilsvarer drøyt 20 prosent av det totale antallet stemmer.

Da valglokalene stengte klokka 21, forelå det ingen prognose fra Kommunaldepartementet.

Flertallet skifter

Valgdagsmålingene i TV 2 og VG viste den samme tendensen: Betydelig tilbakegang for regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, brakvalg for Miljøpartiet De Grønne (MDG) og et meget solid valg for Ap.

Men både forhåndsstemmene og valgdagsmålingene indikerer en klar valgseier til rødgrønn side, når Miljøpartiet De Grønne regnes med. Hvis det anslåtte valgresultatet var resultatet av et stortingsvalg, ville landet stått overfor et regjeringsskifte.

Sjekk den interaktive landsoversikten her!

Flyktningene beveger

På valgdagen ga SV-leder Audun Lysbakken uttrykk for at hans parti kan ha fått et løft mot slutten av valgkampen. Partiet lå over sperregrensen på 4 prosent på begge valgdagsmålingene og basert på forhåndsstemmene.

– Mange er beveget av flyktningene og føler at de store partiene har opptrådt for passivt. Det kan bety framgang for SV og flere andre, sa Lysbakken etter å ha stemt på Gamlebyen skole i Oslo.

KrF-leder Knut Arild Hareide pekte også på at flyktningkrisen og det ansvaret vi nordmenn har, overskygget lokale saker mot slutten av valgkampen.

– Og jeg mener det er riktig at dette har overskygget, sa Hareide.

Her er direkterapporten om årets lokalvalg!

(ANB-NTB)

Artikkeltags