Millioner til lærere

Lærere vil ikke bare undervise - men også hente inn ny kunnskap gjennom tilleggsutdannelse.

Lærere vil ikke bare undervise - men også hente inn ny kunnskap gjennom tilleggsutdannelse. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

755 lærere får nå økonomisk hjelp på sin vei til å bli fullt ut kvalifiserte.

DEL

– Det er viktig at norske elever møter kvalifiserte, motiverte og engasjerte lærere i klasserommet. Derfor er det gledelig at så mange får kvalifiseringsstipend slik at de kan bli fullt ut kvalifisert, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

50 millioner

I budsjettforhandlingene sist høst fikk Venstre gjennomslag for at det ble satt av 50 millioner kroner med halvårseffekt til stipend rettet mot ikke-kvalifiserte lærere i skolen.

Det er snakk om lærere som for eksempel kun mangler pedagogisk utdanning for å bli fullt ut kvalifisert.

Stipendordningen gjelder for ansatte i undervisningsstillinger som ønsker å ta praktisk pedagogisk utdannelse, praktisk utdanning for yrkesfaglærere eller treårig yrkesfaglærerutdanning.

Økonomisk hinder

Nesten 900 lærere søkte. 755 ble tildelt stipend på henholdsvis 100.000 kroner for de praktisk pedagogiske utdanningene, og 200.000 for treårig yrkesfaglærerutdanning.

Det er flere tusen ansatte med lang fartstid og verdifull kompetanse i skolen som mangler formell lærerutdanning, ifølge en kartlegging utført av Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og NTNU.

– Mange av disse ønsker å stå distansen ut, men hindres av økonomiske forpliktelser som gjør det vanskelig å slutte i jobben eller gå ned i stillingsprosent for å ta en utdanning, påpeker Trine Skei Grande.

Store søkertall

100 yrkesfaglærere fikk ikke innvilget søknaden.

– Søkertallene viser at interessen for stipendene absolutt er til stede. Vi forventer at regjeringen i neste års statsbudsjett setter av enda mer penger til ordningen, påpeker Grande.

Også kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er svært glad for at det nye stipendet ble godt mottatt.

– Det kom flere søknader enn vi hadde regnet med. Men det blir nye muligheter neste år, sier han.

– Målet med ordningen er at alle elever skal undervises av lærere med godkjent lærerutdanning. Vi vil gjøre ordningen bedre kjent, slik at enda flere kan få en ekstra dytt til å starte en pedagogisk utdannelse, sier Røe Isaksen.

Han poengterer at svært mange universitet og høyskoler allerede i dag tilbyr lærerutdanning på deltid, slik at det er mulig å ta studiet ved siden av jobb. (ANB)

Artikkeltags