Mindre politi nær deg

Det skal være et nærpoliti, men en stadig større andel av ressursene går til administrasjon.

Det skal være et nærpoliti, men en stadig større andel av ressursene går til administrasjon. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Det skulle bli mer synlig politi. I stedet ble det mer administrasjon.

DEL

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad mener man nå må slutte å snakke om nærpolitireform, men kalle en spade for en spade å i stedet bruke begrepet «beredskapsreform».

– Enorme utgifter

I 2014 brukte politiet nær en milliard kroner bare på konsulenter og kjøp av andre tjenester. Utgifter til lønn har, ifølge tall ANB har hentet inn, sunket fra 80 til 70 prosent av driftsutgiftene, mens antall ansatte i Politidirektoratet har økt fra opprinnelige 120 i 2001 til godt over 200 ansatte.

– Justisministeren har helt rett i at politiet får mer penger enn før. Samtidig er det enorme utgifter knyttet til sentrale satsninger på tunge oppgaver som kompetanse, beredskap og IKT. Derfor ser ikke politidistriktene noe til de økte bevilgningene, sier Sigve Bolstad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vil politikerne virkelig kalle det en nærpolitireform, må det tas penger fra de tunge løftene og overføre mer til distriktene, legger han til.

«Blålysreform»

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, vil heller kalle det en blålysreform.

– Det vi får nå er et rullende politi som kjører bil rundt omkring i landet. Ressursene blir snudd fra distriktene til sentralt hold. Pengene holdes igjen i Oslo og POD, sier hun.

– Vi får en sterk sentralisering av politiet. Et tresifret antall lensmannskontor kommer til å bli lagt ned. Kontorene blir så små at det blir enkelt å legge de ned, sier Arnstad, som hevder hun opplever en avmakt på gulvet i Politi-Norge når hun besøker politiet lokalt.

Justis- og beredskapsdepartementet henviser til Politidirektoraret for å kommentere saken. POD på sin side opplyser at de prioriterer basert på oppdragsbrev fra departementet og de rammene det gir.

– IKT er viktig

– Det er viktig for politiet at vi nå sørger for å bygge opp en lang rekke tjenester innenfor blant annet IKT-utvikling og fellestjenester som kommer publikum til gode, sier assisterende politidirektør Vidar Refvik til ANB.

– Samtidig er det viktig å opprettholde polititjenestene på samme nivå som i dag, også i reformperioden. Vi vil også peke på at vi har fått mer enn 1000 nye politistudenter de siste tre årene. Det er et viktig bidrag for å lykkes, sier Refvik. (ANB)

Artikkeltags