Rasmus nekter å ta parti

Talsmann for De Grønne, Rasmus Hansson vil være blokkuavhengig, men må ta stilling ved ordførervalg.

Talsmann for De Grønne, Rasmus Hansson vil være blokkuavhengig, men må ta stilling ved ordførervalg. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

De Grønne kan gå fra 18 til 400 representanter i kommunestyrene.

DEL

– Vi må bruke makta vi eventuelt vil få til å presse fram mest mulig grønn politikk. Om vi vil støtte en rødgrønn eller borgerlig ordfører, vil komme til å variere, sier talsmann for Miljøpartiet De Grønne (MDG), Rasmus Hansson til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Hva svarer du hvis noen vil vite blokktilhørigheten før de bestemmer seg for å stemme på dere?

– At de først må vurdere viktigheten av å stemme på De Grønne uavhengig av blokkavhengigheten. Egentlig er det små forskjeller mellom rød og blå blokk. Blokkforskjellene er sterkt overdrevet, mener Hansson.

400 representanter

I mange profilerte kommuner kan Miljøpartiet De Grønne skaffe - eller frata - Arbeiderpartiet makt, ifølge nettsiden «Poll of polls».

Rasmus Hansson og hans partifeller vil med andre ord kunne avgjøre om Ap vil definere valget som vellykket eller ikke, heter det i en kommentar på nettsiden.

Ifølge valgeksperter i TV2 kan MDG få rundt 400 representanter i landets kommunestyrer - mot 18 de siste fire årene.

Rasmus Hansson har selvsagt registrert dette, men sier som alltid at «vi har beina godt planta på jorda».

Grønt skifte

– Det som vil telle for oss er at vi kan bidra til grønnere kommuner og få fart i det grønne skiftet. Vi vil bidra til at kommunene i samferdselspolitikken går fra et bilbasert samfunn til et kollektivbasert samfunn, poengterer den ene av partiets to nasjonale talsmenn.

På den siste snittmålingen som «Poll of polls» har presentert - fra 2. september - har partiet en oppslutning på 5,3 prosent, en framgang på 4,4 prosent fra forrige kommunevalg.

«Poll of polls» opererer på sin nettside med et antatt nasjonalt valgresultat bygget på lokale partimålinger. Det er ingen prognose eller måling i vanlig forstand, men en beregning av et antatt nasjonalt resultat gitt stramme forutsetninger.

– Falskt flagg

Frank Aarebrot mener det ikke er  interessant hva MDG sier, men heller hva partiet gjør i praksis.

– Det er typisk for nye partier å hevde at de ikke velger side. Det er også forståelig at de ikke vil fronte hvilken blokk de vil støtte. De vil jo også ha borgerlige stemmer. Men det er bare å se på hva de har stemt i de ulike kommunestyrene. Det er stort sett med venstresiden, sier professoren til ANB.

– De kan hevde hva de vil, men jeg tror ikke vi vil se De Grønne samarbeide med Fremskrittspartiet. Jeg er enig med Høyre når de hevder at partiet seiler under falskt flagg når de ikke vil si hvilken blokk de kommer til å støtte, hevder Frank Aarebrot.

De Grønne er tvunget til å ta et valg når det skal velges ordførere rundt omkring i kommunene.

– Alle er forpliktet til å stemme både ved valg av ordfører og når det skal vedtas budsjett, påpeker Aarebrot. (ANB)

Artikkeltags