Skjebnetid for Siv!

Valgforsker Frank Aarebrot mener Frp-leder Siv Jensen ikke tåler enda et dårlig valg om to år.

Valgforsker Frank Aarebrot mener Frp-leder Siv Jensen ikke tåler enda et dårlig valg om to år. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Valgforsker mener Frp-leder Siv Jensen ikke tåler enda et dårlig valg om to år.

DEL

To dager etter kommune- og fylkestingsvalget er fokus allerede rettet mot stortingsvalget om to år. Det blir et skjebnevalg for Siv Jensen, mener valgforsker og professor Frank Aarebrot.

– Fremskrittspartiet hadde en beskjeden tilbakegang. Men da må man ta hensyn til at kommunevalget for fire år siden var katastrofalt dårlig.

Det sa Aarebrot under onsdagens frokostmøte i regi av arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

– Da Carl I. Hagen hadde sitt siste valg som partileder, fikk partiet en oppslutning på 22,1 prosent. Siden har det bare gått nedover. Som leder har Siv Jensen i realiteten tapt fire valg, hevder han.

Da har han ikke glemt at hun vant regjeringsmakt etter forrige stortingsvalg.

– Hennes posisjon er på ingen måte truet, men hun tåler ikke enda et dårlig valg, mener Aarebrot.

Med Siv Jensen som partileder har Fremskrittspartiet oppnådd 17,5 prosent (2007), 22,9 (2009), 11,4 (2011), 16,3 (2013) og 9,5 prosent (2015). Selv om oppslutningen var stor i 2009, ble det fire nye år i opposisjon.

Venstre sliter

Frank Aarebrot utroper Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne som valgets store vinnere, og mener Venstre på sikt kan komme til å slite.

– Venstre bør tenke seg ordentlig om. De utfordres av De Grønne på miljøet, og skvises mellom Høyre og Frp på den andre siden. Jeg hører stadig at folk roper på Lars Sponheim, sier Aarebrot.

For Senterpartiet kom kommunereformen som manna fra himmelen, mener han.

– Det ble nesten som en ny EU-strid som mobiliserte for partiet i innspurten, hevder han.

Grønne vinnere

En fersk meningsmåling knyttet opp mot stortingsvalget, som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), viser samme trend som valgresultatet.

Målingen forsterker en grønn trend. MDG, Venstre og Sp har god framgang.

Sp må helt tilbake til september 2007 for å vise til et liknende resultat på tilsvarende målinger. Partileder Trygve Slagsvold Vedum kan dermed ytterligere styrke selvtilliten etter det gode valgresultatet.

De Grønne hadde vært inne med hele ti stortingsrepresentanter hvis dette hadde vært stortingsvalg. I dag har partiet kun Rasmus Hansson inne.

De tre rødgrønne partiene har 80 mandater på denne målingen, mens de fire samarbeidspartiene som styrer landet ville fått 78.

Dermed ville MDG vært på vippen - som de er i mange kommunestyrer etter valget.

Ap har falt hele 7,7 prosentpoeng siden toppmålingen i juni (41,1 prosent), men ligger høyere enn kommunevalgresultatet som ga 33,0 prosent. Det ville gitt elleve flere stortingsrepresentanter enn i dag.

Regjeringspartiene Høyre og Frp hadde mistet hele 17 stortingsrepresentanter hvis målingen var valgresultat. Høyre går fram, mens Frp går litt tilbake på målingen. (ANB)

Tallenes tale

Opinions partibarometer for september er basert på 948 telefonintervjuer med et tilfeldig utvalg i perioden 8.-14. september. 77 prosent har gitt svar om partivalg ved stortingsvalg (endring fra august i parentes):

Ap 34,4 prosent (-3,2)

Høyre 22,6 prosent (+1,0)

Frp 12,6 proent (- 0,2)

SV 3,4 prosent (-)

KrF 4,9 prosent (- 0,4)

Sp 7,4 prosent (+ 1,2)

Venstre 6,1 prosent (+ 1,3)

MDG 5,9 prosent (+ 1,2)

Rødt 1,8 prosent (+0,5)

Andre 0,8 prosent (- 1,4)

Artikkeltags