– Skolebarn må bevege seg mer

Legeforeningen krever innføring av én time fysisk aktivitet i skolen hver dag.

Legeforeningen krever innføring av én time fysisk aktivitet i skolen hver dag. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Krever innføring av én time fysisk aktivitet hver dag.

DEL

Norske barn og unge har aldri vært mindre aktive, og antallet overvektige har økt jevnt de siste 30 årene.

– Vi foreslår innføring av én time daglig fysisk aktivitet i skolen. Dette er et tiltak som vil nå alle, uavhengig av hvilken sosial bakgrunn de har, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen.

Handlekraft

Sammen med Nasjonalforeningen for folkehelsen, Kreftforeningen, Norsk Fysioterapeutforbund og Norges idrettsforbund er Legeforeningen en del av Alliansen for én time fysisk aktivitet i skolen.

– Regjeringen kan ikke lenger sitte stille. Vi etterlyser forpliktende nasjonale tiltak for at norske barn skal bli mer aktive, sier Hermansen.

Inaktivitet er en av de viktigeste risikofaktorene for livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes. I vår la regjeringen fram en ny folkehelsemelding som omhandlet et prøveprosjekt med fysisk aktivitet i skolen.

– Tiltaket er for passivt. Effekten av fysisk aktivitet er allerede godt nok dokumentert, og i Drammen og Sogn og Fjordane er dette allerede innført. Vi ser derfor ingen grunn til å vente med å innføre dette nasjonalt, sier Hermansen.

Investering

En stor andel av den norske befolkningen har et altfor lavt aktivitetsnivå. Nye tall fra Helsedirektoratet viser at bare 32 prosent er så aktive som myndighetene anbefaler – 30 minutter daglig, moderat aktivitet.

– Mer fysisk aktive barn og unge vil spare oss for store utgifter i framtiden, både økonomiske og menneskelige. Dette vil koste minimalt, spesielt når man sammenligner med hva vi sparer på lang sikt, sier Hermansen. (ANB)

Artikkeltags