Politisk blåmandag

Finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg under partilederrunden i Stortingets vandrehall natt til tirsdag.

Finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg under partilederrunden i Stortingets vandrehall natt til tirsdag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Regjeringspartiene tapte oppslutning i kommunevalget.

DEL

KOMMENTARVerst gikk det ut over Høyre. For Frp-toppene er det smertefullt å få det dårligste kommunevalget siden 1991. Støttepartiene KrF og Venstre får heller ingen uttelling for å spille på lag med Høyre/Frp-regjeringen. Nå er det tid for selvransakelse på borgerlig side.

– Det blir stadig mer opplagt at Frp må gå en runde med seg selv om de egentlig skal sitte i regjering, sier statsministerens mann, Sindre Finnes, åpenhjertig til Dagsavisen. Erna Solberg trenger tydeligvis ikke ytre fiender når mannen hennes bærer ved til bålet på en politisk blåmandag.

Frp vil naturlig nok evaluere situasjonen, men konklusjonen synes allerede å være klar når Siv Jensen poengterer at Norge fortsatt trenger Fremskrittspartiets politikk.

Det er helt tydelig at regjeringspartiene lider av såkalt regjeringsslitasje. Nå er det riktignok et lokalvalg som vi nettopp har lagt bak oss, men vi kan ikke se bort fra den rikspolitiske smitteeffekten. Slik sett er lokalvalget en tankevekkende dom over regjeringens innsats i to år.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Velgerne liker ikke det de så langt har fått servert fra Erna Solberg & co. Derfor haster det med å levere enda mer konkret politikk og lande reformarbeidet som er satt i gang. Vi kan også forvente at det blir en viss utskifting av statsråder og at det foretas noen interne bytter.

Nedturen for Erna og Siv startet i realiteten ved bråket rundt fjorårets statsbudsjett, som var det første «ordentlige» budsjettet som Høyre/Frp-regjeringen hadde laget fra bunnen av. Så ble det oppvask, som endte med at de borgerlige partiene ble enige om å opptre noe mer samstemt. Den store testen kommer når statsbudsjettet for 2016 og den store skattereformen blir lagt fram i oktober.

Her får støttepartiene en nøkkelrolle. De må sørge for at det blir minst mulig støy. Samtidig må det rasles litt med sablene for å skape oppmerksomhet om primære standpunkter. Det er naturlig nok en vanskelig balansegang. Alternativet er å gå inn i regjeringen, men da vil KrF og Venstre måtte hefte for flere upopulære saker. Frieriet fra en triumferende Ap-leder Jonas Gahr Støre er det ennå ingen som biter på.

Venstre-leder Trine Skei Grande har gjort det klart at hun vil være tro mot det borgerlige samarbeidet. KrF-leder Knut Arild Hareide har derimot åpnet for å revurdere strategien fram mot valget i 2017. Samtidig er det grunn til å merke seg at KrF-lederen presiserer at resultatet ved kommunevalget i seg selv ikke bør utløse en slik debatt internt. Nå gjelder det å være tro mot det borgerlige prosjektet en god stund framover.

Erna Solberg trenger tydeligvis ikke ytre fiender når mannen hennes bærer ved til bålet på en politisk blåmandag.

Artikkeltags