Full stopp på fjellet

Alle fjelloverganger mellom Øst- og Vestlandet er stengt.

Alle fjelloverganger mellom Øst- og Vestlandet er stengt. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Alle fjelloverganger fra Østlandet til Vestlandet var fredag stengt grunnet ekstremvær.

DEL

På Sunnmøre ber meteorologene folk foreta sikkerhetstiltak før stormen «Sondre» treffer kysten.

Fjellovergangene fra øst til vest er fredag stengt grunnet ekstremvær. Vegtrafikksentralen betegner situasjonen som uvanlig.

– Det er ikke ofte vi opplever at både Dovrefjell, Filefjell og Strynefjellet er stengt samtidig. Det er en del år siden sist vi så noe slikt, sier faggruppeleder Aud Fjæringby hos Statens vegvesen til NTB.

Full beredskap

Statens vegvesen har ryddings og brøytemannskap i full beredskap ved fjellovergangene.

– Vi anbefaler at folk holder seg unna fjelloverganger i dag. Det ser ut som nedbøren vil avta i løpet av dagen, men det vil fortsatt blåse kraftig, sier Fjæringby til NTB.

Fredag formiddag var følgende hovedstrekninger stengt: E16 mellom Vang og Filefjell, E16 Filefjell, E134 Haukelifjell, Rv7 mellom Geilo og Haugastøl, Rv7 Hardangervidda, Rv9 mellom Hovden og Haukeli, Rv13 Vikafjellet, Rv15 Strynefjellet, Rv40 Dagalifjell, Rv50 mellom Hol og Aurland, Rv52 Hemsedalsfjellet, Rv53 mellom Tyin og Årdal.

E6 over Dovrefjell var lenge stengt, men åpnet fredag formiddag.

«Sondre» kommer

Klokken 13.00 fredag treffer ekstremuværet «Sondre» sunnmørskysten med full kraft, ifølge meteorologene. De anbefaler folk å sikre eiendelene i påvente av den høyeste vannstanden siden 1993.

Sondre vil slå inn over strekningen Sognefjorden til Ålesund. Uværet vil rase som verst ved 13-tiden fredag. Det er ventet svært høy flo, fra 60-75 cm over verdiene angitt i tidevannstabellene. Meteorologene antar det blir ekstremt høy vannstand og anbefaler sikringstiltak. De har gått ut med et varsel til områdene.

– Sjøen kan stå langt inn over land. Beboerne bør sikre seg selv og verdier i den grad det er mulig, sier vakthavende statsmeteorolog Åge Aasen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Vannstanden som Sondre avgir er uvanlig høy. Den ligger opptil 10 cm under den høyeste vannstanden målt på strekningen, og det var i 1993.

Kraften bak uværet er et lavtrykk nordvest for Mørekysten som beveger seg mot Trøndelag til kvelden. Ifølge meteorologene vil uværet begrense seg til Sunnmørskysten.

Plattform stenger

Produksjonen på Oseberg-Sør stenger også grunnet storm fredag. Årsaken er at livbåtene ikke takler de høye bølgene.

– Vi planlegger å sende 20 arbeidere i land, men for øyeblikket er det for dårlig vær på Flesland til at vi kan sende helikoptre dit, sier informasjonssjef Vegar Stokset i StatoilHydro til Aftenbladet.no.

StatoilHydro planla onsdag å sende 300 arbeidere i land på grunn av det varslede uværet. Bemanningen på plattformene Snorre, Visund og Kvitebjørn er fredag redusert. (ANB-NTB)

Artikkeltags