Dopingtatt til topps i Davos

Jirina Khazova.

Jirina Khazova. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Tidligere dopingtatte Jirina Khazova fra Russland ga konkurrentene en real kilevink lørdag.

DEL

Seiersmarginen til Charlotte Kalla på 2.-plass var 27,3 sekunder på 10 kilometer fri teknikk. For den 25 år gamle russeren var det første verdenscupseieren noensinne.

Marit Bjørgen kom på fjerdeplass, slått med 30,8 sekunder av russeren.

– Tidligere har hun også gått fort. Da ble hun også tatt fort, bemerket finske Riitta Liisa Roponen. De norske ønsket ikke å kommentere saken.

Hun var utestengt fra all konkurranse fra mars 2007 til mars i år. I den perioden giftet hun seg og byttet navn fra Artemova til Khazova.

Bloddoping

I 2004 var hun det unge talentet som tok to VM-titler for junior på Stryn. Etter det ble det tre sesonger med de ikke helt store resultatene.

Så gikk det bedre, men så kom avsløringen om bloddoping.

På 35 individuelle renn i verdenscupen har hun stått på seierspallen to ganger. Forrige gang var annenplassen fra det klassiske rennet i Kuusamo for to uker siden.

– Formen er god, men OL er det store målet denne sesongen, sa den 25 år gamle vinneren, som liker begge stilarter.

I sesongens første verdenscuprenn en på Beitostølen endte hun på tiendeplass, 1,25 min. bak Bjørgen. I Davos slo hun Bjørgen med 30,8 sekunder.

Fornøyd Bjørgen

Marginen var ikke på Marit Bjørgens side lørdag og tapte plassen på seierspallen.

– For meg er det ikke kjedelig med 4.-plass. Rennet viste at jeg er stabil blant det beste. Det er betryggende, sa Marit Bjørgen, som aldri har vunnet i tynnluften i Davos.

– Forholdene er litt vanskelige. Det er fort gjort å stivne i Davos-løypene, men jeg er godt fornøyd med gjennomføringen. Jeg sovnet heller ikke i de lange og flate partiene, sa hun.

Bjørgen var 3,5 sekunder bak Charlotte Kalla på 2.-plass.

– For stor avstand

Kristin Smigun-Vähi smatt inn mellom Kalla og Bjørgen. Hun har vært borte fra seierspallen i to år. På denne tiden har hun giftet seg og blitt mor.

– Marit var meget solid. Løpet var godt gjennomført, kommenterte trener Egil Kristiansen, som også var imponert over Kristin Størmer Steira.

– Hun har vært småskadd. Derfor er 6.-plassen veldig bra, sa Kristiansen.

For de andre norske jentene gikk det ikke bra. Vibeke Skofterud, Marthe Kristoffersen og Therese Johaug kom på 24., 27. og 28-plass.

– Avstanden opp til de beste var for stor, slo Kristiansen fast. (ANB-NTB)

Artikkeltags