Jaktstart er urettferdig

Presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg.

Presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

IBU-president Anders Besseberg (66) innrømmer at jaktstart i skiskyting er urettferdig, men nordmannen forsvarer samtidig konkurranseformen.

DEL

I hele 89 prosent av samtlige jaktstartrenn i verdenscupen noensinne har minst en av topptrioen etter sprinten også endt blant de tre beste på jaktstarten.

Etter til sammen 226 sprint/jaktstarter for både kvinner og menn siden 1996, har seierspallen etter jaktstarten vært helt «ugjenkjennelig» bare 28 ganger.

Startrekkefølgen på jaktstart bestemmes ut fra plasseringen fra foregående sprint. Sprintvinneren går ut først på jaktstart med forsprang tilsvarende seiersmarginen.

I mesterskap betyr det at medaljevinnerne fra sprinten har åpenbare fordeler med å sikre ny medalje i neste renn.

– Man kan sette spørsmålstegn ved om det er helt rettferdig, og jeg sier: Det er ikke helt rettferdig. Men jaktstart i skiskyting er en veldig populær øvelse blant både publikum og utøvere, sier Anders Besseberg til NTB.

For presidenten i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) er det likevel helt uaktuelt å ta konkurranseformen av «plakaten», slik Det internasjonale skiforbundet (FIS) gjorde i 1999 etter åtte sesonger i mesterskapssammenheng for langrennsfolket.

NTB har gjennomgått samtlige jaktstarter siden det hele begynte på Lillehammer 1. desember 1996. Hele 79 ganger har vinneren av sprinten også stått igjen som vinner av jaktstarten.

– I ren langrennsøvelse er det klart urettferdig, og dermed gjorde de (FIS) forandringer. Men hos oss har vi sett det er kommet utøvere fra startnummer noen og 40 og opp på «pallen». I skiskyting er det en kjensgjerning at det er lettere å gå seg opp bakfra enn å gå foran og forsvare en ledelse nettopp på grunn av skytemomentet, hevder Besseberg.

Fire ganger er det skjedd at seierspallen etter jaktstarten er helt identisk med den fra foregående sprint.

– Det er unntak dersom de tre beste i sprint også står som vinnere i samme rekkefølge på jaktstart. Det har knapt nok hendt. Det er også de gangene hvor alle tre er skiftet helt ut og hvor man ser løpere gå seg fra 15-20.-plass og til seierspallen, mener IBU-presidenten.

Tarjei Bø er den som har gått seg opp flest plasseringer og nådd fram til seierspallen i jaktstart. I Holmenkollen i mars sist sesong startet nordmannen på 44.-plass og endte jakten på annenplass.

Ole Einar Bjørndalen har flest jaktstartseirer gjennom tidene med 35, det samme antallet skiskytterkongen har sanket i sprint.

Fredag starter verdenscupfinalen i russiske Khanty-Mansijsk med sprint før sesongens siste jaktstart går dagen derpå. (ANB-NTB)

Artikkeltags