Jenta som flyr i motvind

Anette Sagen tok det første offisielle hoppet i nye Holmenkollen. Det målte 106,5 meter.

Anette Sagen tok det første offisielle hoppet i nye Holmenkollen. Det målte 106,5 meter. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Anette Sagen trives nok som folk flest i medvind. Men selv æresoppdraget med å åpne Holmenkollen ble overskygget.

DEL

Hun satte likevel bakkerekord med 106,5 meter.

I 19.40-tiden satte hun utfor Norges nye nasjonalbakke. Et ærefullt oppdrag var det, som første hopper i nybakken i Kollen. Det historiske svevet var på 106,5 meter, og Sagen ble møtt med et skikkelig Kollenbrøl.

– Jeg var veldig nervøst på toppen, men det var bare å sette utfor. Bakken var veldig fin og det var en like stor ære for meg å hoppe i dag selv om det som skjedde i går skjedde, sa Sagen til NTB.

– Jeg har alltid veldig respekt for en ny bakke. Den var fin, med en fin svevekurve, sa Sagen. Hun ble hyllet som en ren dronning av de om lag 5-6000 som hadde møtt opp.

Men timene før hoppet ble alt annet enn ideelle. Og det er ikke den lange flyturen fra Japan (landet kl. 11.00) man snakker om da. Tirsdag hoppet nemlig Bjørn Einar Romøren, mannen som Kollenhopp ville ha utfør først av alle.

Fortsatt stort

Han hoppet bare som prøvehopper, men det hele skapte et voldsomt engasjement og kommer i ettertid til å føre til reaksjoner fra forbundet sentralt.

– Det har ikke ødelagt for meg. Jeg visste at det skulle være prøvehoppere uansett, og da var jeg på et fly. Jeg har snakket med Bjørn Einar. Han sier han er lei seg for at dette oppfattes som et kupp, sa Sagen.

Sagen understreket imidlertid at det likevel var stort for henne å hoppe. Hun klarte å holde følelsene i sjakk. Bakken ble åpnet foran frammøtte hoppfans, ordføreren og utvalgte gjester.

Statsminister Jens Stoltenberg valgte å gratulere Anette Sagen på twitter.

Støtte

Kanskje kan Sagen og Hopp-Norge ta med seg noe positivt fra det hele. Støtten til Sagen var massiv onsdag, fra idrettsstjerner, statsministeren, politikere og den jevne nordmann.

Hopperen visste nesten ikke hva hun skulle si om støtten.

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive det, det er veldig rørende. Det gir meg følelsen av at ting er på vei framover for min idrett, sa Sagen til NTB.

For hoppforbundet ble det et bevis på at sporten engasjerer folket, selv om den kniver med blant annet skiskyting og langrenn om så vel spalteplass og popularitet som gode prestasjoner.

– Jeg har aldri opplevd et lignende engasjement. Og jeg har vært med på mye. Nå klarer jeg ikke det, men senere kan vi se dette fra siden og glede oss over engasjementet, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NTB. (ANB-NTB)

Artikkeltags