Skøytetalent føler seg uønsket

18 år gamle Frida van Megen er et av Norges største skøytetalenter.

18 år gamle Frida van Megen er et av Norges største skøytetalenter. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Et av Norges aller største skøytetalenter føler seg uønsket av lokalbefolkningen i Rakkestad.

DEL

Frida van Megen (18) er blant landets aller største skøytetalenter, men familien føler seg ikke særlig velkomne i nabobygda.

Familien bor i Eidsberg og tilhører Mysen kommune. I Rakkestad har vonde røster uttrykt misnøye med at kommunen bruker penger på et talent som bor utenfor kommunegrensa.

Rakkestad for rakkstinger

Etter flere leserbrev i lokalavisa vurderer nå skøytefamilien å flytte sine barn fra Rakkestad og heller opprette en skøytegruppe i Mysen.

– Folk i Rakkestad er svært skeptiske til oss, sier Fridas pappa, André van Megen ifølge Rakkestad Avis.

Familien van Megen, med Frida i spissen, presiserer at skøyteklubben Rakkestad IF har oppført seg eksemplarisk og føler støtte i selve klubben. Det er følelsen av å bli fryst ut av mange i lokalbefolkningen som er problemet.

– Skøytegruppa i Rakkestad IF har vært veldig snille med oss hele veien. Vi trives veldig godt. Men siden det ikke er noen andre utøvere i klubben, er folk skeptiske til at det brukes penger på eidsberginger, sier pappa van Megen til Smaalenenes Avis.

Mister en merkevare

Dermed mister Rakkestad sannsynligvis et av sine beste merkevarer siden Sigrid Sundby Dybedahls glansdager på skøyteisen. Sundby Dybedahl ble norgesmester åtte år på rad fra 1963 til 1970 og igjen i 1973. I tillegg deltok hun i tre OL, og har bronsemedalje fra VM i West Allis i 1970 som sin største prestasjon.

Tidligere storløper Frode Rønning er trener for regionslaget Østviken der Frida van Megen er med. Han hadde ikke hørt noe om konflikten, men er enig i at dette kan være uheldig for stortalentet.

– Det er klart det er viktig å ha en klubb som støtter opp om utøverne – og det jobbes bra på klubbnivå i Norge. Det viktigste for Frida nå blir at hun kommer inn i et miljø der hun går sammen med løpere som er bedre enn seg. Spesielt på is, men også på barmarkstrening, sier den tidligere OL-medaljøren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Stort potensial

– Hvor god er hun egentlig?

– Hun er vel den beste eller nest beste junioren i landet og en bra skøyteløper med et godt potensial. Hun er en tøff type på trening, men har ennå veldig mye å gå på. Først og fremst fordi potensialet er stort, sier Rønning videre.

– Sett bort fra Maren Haugli, er hun et av de største skøytetalentene på kvinnesiden i Norge på en god stund, sier Rønning.

Rakkestad IF gikk med overkommelige 20.000 kroner i underskudd i fjor. Det er håp om å bygge en flerbrukshall som har satt sinnene i kok i bygda. (ANB)

Artikkeltags