Tour-favoritter i kø

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Foruten VM i Sapporo er nyskapningen Tour de Ski vinterens store mål for langrennsløperne. Og her står de norske favorittene i kø: Petter Northug jr. (20), Jens Arne Svartedal (30), Tor Arne Hetland (32) og Eldar Rønning (24).

DEL

Åtte langrenn på ti dager på fire forskjellige steder. Og med bare en vinner.

Dette er langrennssportens store nyskapning. Dette er spennende. Dette er komprimert. Og framfor alt: Dette er ekstremt.

– Dette ser jeg fram til. Og vi er fire norske favoritter. Petter, Jens Arne, Eldar og jeg, sier Tor Arne Hetland til Dagsavisen.

Sprinttrener Ulf Morten Aune nevner de samme fire når vi spør ham. Men også veteranene Frode Estil og Anders Aukland har lyst til å vinne langrennstouren som begynner i Nove Mesto og som slutter i Val di Fiemme etter å ha vært innom München, Oberstdorf og Asiago.

Dermed har vi ei herlig smørje av sprintere og all round-løpere som alle kan vinne denne spektakulære konkurransen – en konkurranse som er inspirert av sykkelsportens Tour de France. For også denne består av klatreetapper, sprint og lengre løp – blant annet av en 30 kilometer som nest siste konkurranse.

Laget

Og som i Tour de France ser Tor Arne Hetland for seg at dette blir en lagkonkurranse.

– Vi må bygge et lag, sier han.

– Har en av oss et uhell en dag, må han gå for de andre den neste dagen. Da kan det være luker som skal tettes eller en spurt som skal dras opp. I de par første konkurransene vil nok alle tenke på seg sjøl. Men etter hvert kan det handle om fortsatt å gjøre en jobb for de andre, mener han.

Eldar Rønning har fått en flying start på denne sesongen etter seieren i verdenscupåpningen i Düsseldorf.

– Tour de Ski passer meg bra. Her er det både sprint, fellesstart og lange løp. Etter at jeg vant i Düsseldorf, er jeg plutselig en av favorittene. Det er både spennende og skremmende. Men det er også smigrende, sier trønderen.

– Her gjelder det å holde trykket hele veien, samtidig som du ikke må brenne alt kruttet i begynnelsen. Og her går det an å samarbeide. Hvis jeg sjøl ikke har sjanse til på en sammenlagtseier, kan jeg hjelpe en av de andre, sier Rønning.

Ekstremsport

En av de andre favorittene, Jens Arne Svartedal, er av en litt annen mening.

– Nei, jeg tror ikke på det store lagspillet, sier han i motsetning til de andre.

– Jeg tror mange vil hoppe av underveis med blant annet tanke på VM hvis de ikke har en sjanse til å vinne. Folk vil heller ikke risikere å bli sjuke, mener han.

Sjansen for det siste er stor. Etter et knallhardt løp handler det om å kaste seg inn i en bil eller buss for å komme seg av sted til neste løp. Avstanden Nove Mesto – der det hele starter – og til neste etappe, München, er på 55 mil.

– Ikke noe problem for meg. Jeg sovner på bestilling, sier fjorårets gjennombruddsmann, Petter Northug jr.

– Men en ting er sikkert, fortsetter Svartedal.

– Vinneren av Tour de Ski kommer til å stå igjen med en ekstrem status. For dette er ekstremt, avslutter han. (ANB)

Artikkeltags