Utstrakt finsk dopingbruk på 80-tallet

Artikkelen er over 13 år gammel

Den tidligere finske langdistanseløperen Martti Vainio hevder at det foregikk utstrakt bruk av doping i friidrettsmiljøet i hjemlandet på 1980-tallet.

DEL

Sportsinteresserte finner fikk seg et solid sjokk da seks av landets langrennshelter ble tatt for bruk av ulovlige midler under VM på hjemmebane i Lahti i 2001.

Nå ryster nye beskyldninger landets idrettshelter. Mannen bak er friidrettsutøveren Martti Vainio, som selv ble tatt for dopingbruk i 1984. Han mistet sølvmedaljen fra 10.000 meter under OL i Los Angeles på grunn av den positive testen.

Nå innrømmer langdistanseløperen at han benyttet seg av forbudte preparater før lekene i USA, og at en rekke andre finske idrettsutøvere skal ha gjort det samme.

Eksperimenteringen med doping skal ha startet allerede før VM i friidrett på hjemmebane i Helsingfors i 1983. Da skal topputøverne fra Finland ha møttes i hemmelighet, og blitt enige om at de måtte holde seg i verdenstoppen «for enhver pris».

– Men vi ble enige om at det måtte organiseres på en slik måte at det ikke var noen mulighet for å bli tatt, sa Vainio.

Den første finske dopingsaken stammer fra 1972. Da ble langrennsløperen Eero Mäntyranta tatt i å bruke amfetamin før OL. Saken skapte imidlertid ikke det helt store oppstyret.

Først da Vainio ble tatt 12 år senere ble det skandaleoppslag og opprydning.

Artikkeltags