Vil bli størst på det aller minste

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Norsk industri skal nyte godt av hjemlig forskning på det aller minste av det minste – nanoteknologi.

DEL

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim bruker en kvart milliard kroner i satsingen på nanoteknologiforskningen. Tirsdag åpnet universitetet sitt nanomekaniske laboratorium til 140 millioner kroner.

Laboratoriet har utstyr som det ikke finnes maken til i Norge. Blant annet en maskin som kan teste ut egenskapene til alle kjente materialer.

Helt i starten

– Materialtesting er ekstremt viktig i industrien, blant annet for å forstå hvor mye materialene tåler og for å finne feil, sier leder for det nye instituttet, professor Zhiliang Zhang.

Nanoteknologien er ifølge ham fortsatt i sin spede barndom. Årsaken til det er at det inntil nylig ikke har vært mulig å foreta tester på gjenstander som er små at selv mangesifrede brøkdeler av en millimeter blir stort i sammenligning. I nanoteknologien snakker man derfor om nanometre.

Best i verden

Rektor Torbjørn Digernes ved NTNU mener at universitetet i Trondheim allerede blant de beste i verden på blant annet lettmetallforskning. Det er en status han gjerne vil beholde.

– Norsk industri er svært interessert i dette. Man kan jo tenke hva forskning på dette feltet vil ha å si for blant annet bruken av rørledninger i olje- og gassektoren, sier han til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Artikkeltags